Čínské jídlo je nesmírně rozmanité na chutě, vůně a obrovské množství receptů.

Čínské jídlo

Čínská kuchyně je rozmanitá na chutě, vůně a značné množství receptů. Čína je země tvořená množstvím regionů, v každém z nich je odlišný styl vaření, který přináší jídlo charakteristické chuti. Hlavní typy kuchyní patří ostrá sečuánská a pekingská nebo kantonská a šanghajská, kde je ve větší oblibě čerstvá zelenina, mořské plody a ryby a je kladen větší důraz na přirozené chuti pokrmů.

V čínské kuchyni se používá bohatá paleta způsobů přípravy jídla. Často používané je rychlé smažení na pánvi wok. Tímto způsobem se upravuje především maso, zelenina, tofu, houby nebo předem uvařené nudle či rýže. Oblíbené je také vaření v páře, dušení, vaření v kotlíků, uzení za tepla či grilování. Maso, zelenina i ostatní přísady se většinou upravují pokrájené na nudličky či kostky, málokdy na plátky nebo v celku, což souvisí se způsobem stolování, při kterém se používají jídelní hůlky.

Čínské jídlo

Kuřecí kung pao - maso nakrájíme na větší kostičky...

Nudle jsou typicky čínské jídlo.

Nudle v čínské kuchyni - během staletí se v Číně objevilo velké množství druhů nudlí...

Rýžový nákyp (Baat Bo Fon) - ve velkém hrnci smícháme rýži, vodu a sůl...

Chow Fun (hovězí maso s brokolicí) - svíčkovou vložte na asi dvacet minut do mrazáku (lépe se pak krájí na plátky)...

Kuřecí játra se zeleninou - na teflonové pánvi necháme na trošce oleje zesklovatět cibuli, nakrájenou na kostičky...

Dušené jehněčí maso - v hrnci umíchejte z cukru a oleje karamel dohněda...

Játra po sečuánsku obalíme ve škrobové moučce a za stálého míchání zprudka opečeme...

Pekingské plněné závitky - čočku uvaříme doměkka...

Čínská polévka s brokolicí a rýžovými nudlemi - kuřecí maso dáme vařit do vody, přidáme oloupanou cibuli, bobkový list...

Svíčková po kantonsku - svíčkovou nakrájenou po vlákně na tenké nudličky promícháme se škrobem...

Čínské kuře s paprikou - maso nakrájíme na kostky a promícháme se směsí...

Treska s rýží - vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme...

Kuřecí prsíčka v medové omáčce - troubu předehřejeme na 200 °C...

Kantonské nudle - nudle uvaříme ve slané vodě, propláchneme a necháme okapat na sítu...

Pekingské sojové maso se žampiony - pekingské sójové maso povaříme 15 minut...

Maso po sečuánsku - maso nakrájíme na kostky cca jedenapůlcentimetrové nebo na nudličky...

Husa na česneku po sečuánsku - hlávkové zelí, konzervované bambusové výhonky, česnek, zázvor a paprikový lusk nakrájíme na tenké nudličky...

Kantonská kachna - na pánvi orestujeme vepřové maso nakrájené na kostičky...

Ryba nakyselo - do zpěněné cibulky přidáme rozetřený česnek, máčený zázvor...

Čínské jídlo 2 3 4 5 6 7

Yin.cz © 2007