Nudle v čínské kuchyni.

Nudle v čínské kuchyni

Během staletí se v Číně objevilo velké množství druhů nudlí, které jsou tak typické čínské jídlo. Jaké využití mají v čínské kuchyni.

Řeka Jang-c dělí Čínu na severní a jižní část. Jižní část není ani tak charakteristická druhovou rozmanitostí nudlí, jako spíš množstvím příloh a omáček. Právě jižní části Číny vděčíme za nudle na stovky způsobů, odtud také pochází specifické názvy nudlí, které bývají odvozeny od názvu dalších surovin v omáčkách. Na jihu se tedy na nudle dívají spíše jako na přílohu než jako na základ jídla. Základem jihočínských nudlí je rýžová mouka. Na jihu se nudle jedí spíše jako zákusek, nebo drobnost mezi hlavními jídly.

Severočínské nudle jsou spíše uměním. Nudle se zde vyrábějí často ručně a bylo vypilováno hodně technik, například loupání, trhaní a tak dále. Pokud tedy přijdete k někomu na návštěvu, pak na první pohled poznáte zručnost kuchařky nebo kuchaře. Severočínské nudle získaly názvy právě podle techniky výroby. Seveřané jedí nudle ke všemu a většinou jsou na stole při každém hlavním jídle.

Typicky čínská jídla z nudlí:

Zha jiang mian
Liangmian huang chao mian
Beijing longxu mian
Lanzhou niurou mian
Shanxi daoxiao mian

Další články:

Gaiwan slouží pro přípravu čaje.

Klášter Šaolin si získal proslulost i v Evropě.

Eunuši obklopovali císaře a jeho dvůr.

Čínské jídelní hůlky jsou používány při konzumaci čínských jídel.

Jídelní hůlky schopné rozpoznat nekvalitní olej přece jen spatřily světlo světa.

Kustovnice čínská přichází do Evropy.

Sun Tzu a jeho dílo Umění války, které bylo napsáno před 2500 lety.


Yin.cz © 2007 Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů