Kustovnice čínská, která je také prodávána pod jménem Goji, pochází z Číny a je novinkou na trhu se zdravou výživou. V tradiční čínské medicíně jsou plody Goji používány už po staletí. Představuje kustovnice čínská bublinu, která rychle splaskne, nebo je goji opěvována oprávněně?
Rostlina kustovnice čínská, jejíž plody (goji) jsou v Číně pro své kvality označovány jako "rudé diamanty", byla donedávna ve Velké Británii vysazována jako živý plot. Také v České republice byla ještě v nedávné době jako potravina zcela neznámá.
Goji je komerční název pro plody dvou velmi příbuzných rostlin kustovnice cizí (Lycium barbarum) a kustovnice čínské ( Lycium chinense). Obě tyto rostliny patří do čeledi lilkovitých a svůj domov mají v jihovýchodní Evropě a Asii. Plody této rostliny jsou v čínské a tibetské medicíně používány již dlouhá staletí.
Goji je oceňováno zejména díky vysoké výživové hodnotě. Obsahuje minerály, aminokyseliny, vitaminy, stopové prvky, polysacharidy, mastné kyseliny, karotenoidy , fenol, kyselinu linoleovou, antioxidanty a celouřadu dalších látek. Přičemž především vysoký obsah antioxidantů je důvodem obliby goji.
V tradiční čínské medicíně jsou bobule goji díky obsahu antioxidantů používány k léčení kardiovaskulárních a zánětlivých onemocnění, přičemž se neužívají jen samotné bobule, ale také výluhy z kořene nebo listů rostliny. Konzumace goji prý také pomáhá při poruchách zraku, jako je třeba zelený oční zákal nebo degenerace žluté skvrny. Dále je používáno k léčení onemocnění jater, sexuálních poruch a neplodnosti, a jako prevence rakoviny.
Další články:
Živelné pohromy a nebeský mandát v krátké úvaze.
Sochy vojáků terakotové armády cestovaly do Londýna - na výstavu originálních soch terakotové armády.
Čím se liší černý a zelený čaj? A jaký je postup jejich výroby.
Draci v čínské kultuře jsou většinou bytosti dobré a ochraňující povahy.
Kompas je čínský vynález. Zprvu byl používán při feng-šuej.
Pchan-ku (Pangu) se v čínské mytologii vylíhl z prapůvodního vejce a dal vzniknout světu.
Porcelánová miska a jídelní hůlky jsou neodmyslitelnou součástí čínské kultury stejně, jako čaj nebo rýžové víno.