Žlutý čaj.
Žlutý čaj je zlehka dodatečně fermentovaný. Jde o vzácnou a drahou čínskou specialitu a přesný výrobní postup je utajován. Čajový lístek je ihned po sklizení prudce zahříván pak zavinut a hněten. Pravděpodobně před konečným dosušováním a tříděním je uměle vyvolán proces fermentace, který se rychle zastaví, čímž tento čaj získává své mimořádné vlastnosti. Druhým způsobem zpracování tohoto čaje, je dlouhodobé sušení čajových lístků v silnějších vrstvách pod plachtami za střídání vyšších a nižších teplot. Jako žluté jsou často prodávány i čaje, které tento název získaly jako čaje císařské, protože (žlutá je tradiční císařská barva) a v skutečnosti jde většinou o čaje zelené.
V Číně je žlutý čaj jeden z nejtradičnějších typů čaje-pouze pár druhů z nejexkluzivnějších čínských čajů je součástí této skupiny.Kromě toho je velmi jemný a zdraví prospěšný,a z toho důvodu je velmi vhodný pro lidi s citlivým žaludkem. Žlutý čaj má lehký žlutý nálev s jemnou kaštanovou chutí. Doporučená denní dávka je až 10šálků denně.Samozřejmě je nutno se přizpůsobit různým dietám zdravotnímu stavu jednotlivého člověka.Čaj není vhodný pro děti do věku 3 let.
Další články:
Využití bambusu v zahradnické praxi je mnohostranné.
Maso po sečuánsku podáváme s rýží.
Eunuši sloužili císaři, jeho manželce, konkubínám i úředníkům.
Pět elementů v tradiční čínské medicíně.
Kantonská kachna plněná masem.
Kantonské nudle uvaříme ve slané vodě.
Baňkování je léčba baňkami a je známo více než 3000 let.
Zelený čaj podstupuje minimální oxidaci.
Čínská zdravotní cvičení čchi-kung směřuje k dosažení harmonizace jin a jangu.
Čím se liší černý a zelený čaj a kolik se ho denně dá vypít.