Žlutý čaj.

Žlutý čaj

Žlutý čaj je zlehka dodatečně fermentovaný. Jde o vzácnou a drahou čínskou specialitu a přesný výrobní postup je utajován. Čajový lístek je ihned po sklizení prudce zahříván pak zavinut a hněten. Pravděpodobně před konečným dosušováním a tříděním je uměle vyvolán proces fermentace, který se rychle zastaví, čímž tento čaj získává své mimořádné vlastnosti. Druhým způsobem zpracování tohoto čaje, je dlouhodobé sušení čajových lístků v silnějších vrstvách pod plachtami za střídání vyšších a nižších teplot. Jako žluté jsou často prodávány i čaje, které tento název získaly jako čaje císařské, protože (žlutá je tradiční císařská barva) a v skutečnosti jde většinou o čaje zelené.

V Číně je žlutý čaj jeden z nejtradičnějších typů čaje-pouze pár druhů z nejexkluzivnějších čínských čajů je součástí této skupiny.Kromě toho je velmi jemný a zdraví prospěšný,a z toho důvodu je velmi vhodný pro lidi s citlivým žaludkem. Žlutý čaj má lehký žlutý nálev s jemnou kaštanovou chutí. Doporučená denní dávka je až 10šálků denně.Samozřejmě je nutno se přizpůsobit různým dietám zdravotnímu stavu jednotlivého člověka.Čaj není vhodný pro děti do věku 3 let.

Další články:

Využití bambusu v zahradnické praxi je mnohostranné.

Maso po sečuánsku podáváme s rýží.

Eunuši sloužili císaři, jeho manželce, konkubínám i úředníkům.

Pět elementů v tradiční čínské medicíně.

Kantonská kachna plněná masem.

Kantonské nudle uvaříme ve slané vodě.

Baňkování je léčba baňkami a je známo více než 3000 let.

Zelený čaj podstupuje minimální oxidaci.

Čínská zdravotní cvičení čchi-kung směřuje k dosažení harmonizace jin a jangu.

Čím se liší černý a zelený čaj a kolik se ho denně dá vypít.


Yin.cz © 2007