Recept na jídlo kapr chung-šao přináší do kuchyně inspiraci.
Kapr chung-šao je čínské jídlo připravené podle tradičního receptu.
Pro přípravu budeme potřebovat:
200 g očištěného kapra, olej na osmažení, 3 lžíce vývaru, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce vína šao-sing, 50 g bambusových výhonků, 50 g šunky, 2 stroužky česneku, 50 g máčených čerstvých hub, špetka wei-su, strouhaného zázvoru a cukru
Příprava:
Porci kapra očistíme a omyjeme, po délce nařízneme několika nepříliš hlubokými zářezy, zlehka poprášíme škrobem a dáme na 30 minut marinovat do sojové omáčky. Poté kapra vyjmeme a necháme okapat.
Ve středně rozehřátém oleji opečeme porci kapra z obou stran. Po opečení slijeme olej, kapra podlijeme vývarem, přidáme sojovou omáčku, víno, na nudličky krájenou šunku, plátky česneku, menší kousky máčených černých hub a bambusové výhonky. Ochutíme cukrem, strouhaným zázvorem, solí a wei-su. Zastříkneme olejem, přikryjeme a na mírném ohni dusíme doměkka. Hotovou porci kapra položíme na teplý talíř, přelijeme vyrestovanou šťávou a pokryjeme ostatními současně dušenými surovinami.
Další články a jídla:
Krevetové kuličky do kterých přidáme plátky bambusových výhonků.
Kuře kung-pao podáváme s rýží.
Smažené krevety s citronem rozložíme na porcelánovou mísu.
Žraločí ploutve s krevetami ozdobíme najemno nakrájenou šunkou a petrželovou natí.
Vepřové maso na kari nemá mít větší množství šťávy.
Uzený úhoř se hodí jako teplý předkrm.
Doba dynastie Sia je nejstarší období čínských dějin.
Kapr Liu chutná přelitý šťávou.
Maso na zázvoru pokapeme olejem.
Čínské jídelní hůlky jsou používány při konzumaci čínských jídel.
Ryba na čínský způsob je dochucená sojovou omáčkou dle libosti.
Konfucius ovládal pět dovedností.
Klášter Šaolin byl postaven roku 495 během vlády dynastie Wei.