Kapr Liu přináší do kuchyně inspiraci.
Kapr Liu je čínské jídlo připravené podle tradičního receptu.
Pro přípravu budeme potřebovat:
800 g kapřího masa (polovina většího kapra), větší množství oleje na smaženi
Těstíčko: 2 vaječné bílky, 2 lžíce Solamylu, voda na rozředěni
Zálivka: 1/4 litru vývaru z ryby hovězího masa nebo z Masoxu, 2 lžíce sójové omáčky, 1 pórek, 1 lžička zázvoru, špetka chilli, 1 lžička krupicového cukru, 1 lžička Solamylu, 1 lžíce octa, 3 lžíce oleje
Příprava:
Kapr Liu se připravuje z vykostěného masa. Při vykosťování postupujte takto: kapra položte kůží na prkénko a nožem odřízněte páteř. Kapra přidržujte na prkénku plochou sevřených prstů levé ruky a pod rukou odřízněte velké žeberní kosti. Poté odřízněte konec ocasu, rybu otočte, kůži nařízněte a stáhněte.
Na prkénku zbyde nevysoký plát masa. Z jeho povrchu se po vlákně seřezávají plátky, velké asi jako malá dlaň a silné asi 3 mm. Nesolené plátky namáčejte v těstíčku a smažte je 5 minut v rozpáleném oleji, až obal mírně ztmavne. Zlatavou barvu dodá plátkům zálev, který si připravíte na velké pánvi. Nejprve na oleji osmažte pórek nakrájený na šikmé nudličky, poté přidejte vývar, zázvor, sojovou omáčku, cukr a chilli. Nechte povařit asi 5 minut, přidejte ocet, promíchejte a do šťávy vložte plátky. Po chvíli zakápněte šťávu Solamylem rozmíchaným v trošce vody. Poté obsah pánve protřepte, rybu přendejte na mísu a polijte šťávou.
Další články a recepty na čínská jídla:
Čínské sladkokyselé kuře zdobíme koriandrem.
Čínské jídelní hůlky jsou používány při konzumaci čínských jídel.
Rýžové závitky smažíme v dostatku oleje.
Sečuánský lilek s rajčaty položíme na talíře.
Čínské křupavé kuře necháme 30 minut marinovat.
Čínská čajová vejce rozkrájíme na osminky.
Kuře na červeno podáváme s rýží, přelité omáčkou.
Kuře kung-pao podáváme s rýží.
Čínská hudba je pro Evropany symbolem záhady.
Wu-tang jsou hory létajících bojovníků, tvoří je 72 vrcholů zahalených mraky a mlhou.
Kantonská kachna s drobounce sekaným česnekem.
Kuřecí kung pao, jako přílohu podáváme rýži.
Maso po sečuánsku nakrájíme na kostky.
Pekingská kachna ozdobená při podávání cibulovými střapci.