Pekingská kachna osloví milovníky exotických chutí.
Pekingská kachna je čínské jídlo připravené podle tradičního receptu.
Pro přípravu budeme potřebovat:
kachna bez drůbků, 3 lžíce vína, 3 lžíce čirého medu, 3 lžíce sójové omáčky
Čínské placičky: 275 g hladké mouky, 200 ml vařící vody, 2 lžíce sezamového oleje
Ozdoba: 6 jarních cibulek, 1/2 okurky, 90 ml omáčky hoisin posypané sezamovými semínky, 6 střapců z jarních cibulek
Příprava:
Z břišní dutiny kachny odstraníme sádlo. Kachnu vložíme do mísy a polijeme vřelou vodou. Celou ji osušíme (i vevnitř), potřeme vínem a na provázku, uvázaném za kůži na krku, ji na 4 hodiny pověsíme do chladné a větrané místnosti, aby kůže oschla. Následně smícháme sójovou omáčku s medem, kachnu směsí potřeme a na další 4 hodiny ji znovu pověsíme, aby oschla. Poté ji položíme na pekáč s roštem a 25 minut ji dohněda pečeme v troubě vyhřáté na teplotu 200 °C. Poté ji otočíme a pečeme hodinu až hodinu a čtvrt doměkka.
Mezitím připravíme těsto na placičky: do mísy nasypeme prosetou mouku, přilijeme vroucí vodu a uhněteme hladké a měkké těsto. Přikryjeme a necháme 30 minut stát. Následně znova 5 minut hněteme a vytvoříme z něj váleček o průměru 2,5 cm. Ten rozkrájíme na 18 kousků, z nichž vytvarujeme kuličky. Do misky nalijeme sezamový olej. Vezmeme dvě kuličky těsta, polovinu jedné namočíme do oleje a přimáčkneme ji naolejovanou stranou ke druhé kuličce. Dlaněmi kuličky rozmáčkneme na placku o průměru 15 cm.
Rozpálíme olej a dvojitou placičku na ní z jedné strany asi minutu opékáme. Potom ji obrátíme a minutu opékáme na druhé straně. Opečenou dvojitou placičku rozdělíme opět na dvě jednoduché. Kachnu necháme asi 15 minut stát. Mezitím vyrovnáme placičky do pařáku a 10 minut je upravujeme v páře. Maso z kachny nakrájíme na drobné kousky a podáváme je s plackami, jarními cibulkami, okurkou a omáčkou hoisin (recept zde), zdobíme cibulkovými střapci.
Další:
Čínské jídelní hůlky jsou používány při konzumaci čínských jídel.
Kuřecí játra se zeleninou - na teflonové pánvi necháme na trošce oleje zesklovatět cibuli...
Kuřecí kung pao je tradiční jídlo.
Cloisonné je drátkový email.
Treska s rýží - vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme...
Ryba nakyselo - do zpěněné cibulky přidáme rozetřený česnek...
Játra po sečuánsku za stálého míchání opečeme...
Draci v čínské kultuře jsou většinou pozitivní a ochranitelské bytosti.
Kantonské nudle opečeme na oleji.
Jídelní hůlky jsou schopné rozpoznat nekvalitní olej a hlídají zdraví jedlíka.