Smažená kantonská rýže osloví milovníky exotických chutí.
Smažená kantonská rýže je čínské jídlo připravené podle tradičního receptu.
Pro přípravu budeme potřebovat:
20 dkg rýže, 5 dkg vařené uzené šunky, 10 dkg krevet oloupaných čerstvých nebo z konzervy, 3 vejce, 3 mladé naťové cibulky, 5 dkg zeleného hrášku, 1 lžíce sójové omáčky, sůl, 3 lžíce oleje na smažení, 5 dl vody na vaření rýže
Příprava:
Rýži opláchneme pod tekoucí vodou. Vaříme ve vodě 20 minut pod pokličkou. Scedíme a odložíme. Cibulky oloupáme, umyjeme a usekáme nadrobno. Vejce rozšleháme se sójovou omáčkou. Přidáme polovinu rozkrájené cibulky a pečlivě promícháme. Z této hmoty usmažíme na 1/3 rozpáleného oleje tenkou omeletu, zrůžovělou po obou stranách. Necháme ji vystydnout a nakrájíme na tenké proužky.
Na další části silně rozpáleného oleje smažíme 1 minutu osolené krevety. Přidáme šunku a zelený hrášek a smažíme za stálého míchání ještě 2 minuty. Přendáme do nádoby s nakrájenou omeletou. Na zbytku oleje za stálého míchání osmažíme rýži se zbytkem cibule. Po 3 minutách stáhneme plamen, přidáme další ingredience a jemně promícháme. Necháme ještě 2 minuty na plotně. Podáváme tak, aby všechny součásti byly zřetelně viditelné.
Další:
Kuřecí kung pao je tradiční jídlo.
Ryba nakyselo - do zpěněné cibulky přidáme rozetřený česnek...
Čínské jídelní hůlky jsou používány při konzumaci čínských jídel.
Kuřecí játra se zeleninou - na teflonové pánvi necháme na trošce oleje zesklovatět cibuli...
Cloisonné je drátkový email.
Treska s rýží - vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme...
Játra po sečuánsku za stálého míchání opečeme...
Pekingská kachna podle tradičního receptu.
Kantonské nudle opečeme na oleji.
Jídelní hůlky jsou schopné rozpoznat nekvalitní olej a hlídají zdraví jedlíka.