Recept na jídlo uzený úhoř přináší do kuchyně inspiraci.
Uzený úhoř je čínské jídlo připravené podle tradičního receptu.
Pro přípravu budeme potřebovat:
1 menší úhoř, 2 lžíce sojové omáčky, 1 dl vína šao-sing, 1 lžička cukru, 2 stroužky česneku, špetka zázvoru, půl lžičky wei-su, olej na smažení, vývar
Příprava:
Úhoře očistíme, nakrájíme na několik menších dílů. Na hřbetě podél páteře prořízneme kůži několika zářezy. Vložíme do porcelánové misky, zalijeme vínem a sojovou omáčkou, přidáme cukr, strouhaný zázvor, sůl, wei-su, plátky česneku a dolijeme studeným vývarem tak, aby byly potopeny všechny kousky úhoře. Promícháme a uložíme na 6 hodin marinovat do chladu. Marinované kousky úhoře vyjmeme a necháme na sítu okapat. V menším množství oleje zlehka osmahneme, vyjmeme z oleje a urovnáme na udící rošt a vyudíme způsobem SÜN. Vyuzeného úhoře obložíme najemno pokrájeným hlávkovým salátem a podáváme jako teplý předkrm.
Další články a jídla:
Žraločí ploutve s krevetami ozdobíme najemno nakrájenou šunkou a petrželovou natí.
Kuře kung-pao podáváme s rýží.
Smažená kantonská rýže s omeletou.
Ryba na čínský způsob je dochucená sojovou omáčkou dle libosti.
Čínské jídelní hůlky jsou používány při konzumaci čínských jídel.
Maso na zázvoru pokapeme olejem.
Využití bambusu v zahradnické praxi je nesmírně široké.
Smažené krevety s citronem rozložíme na porcelánovou mísu.
Kapr Liu chutná přelitý šťávou.
Doba dynastie Sia je nejstarší období čínských dějin.
Vepřové maso na kari nemá mít větší množství šťávy.
Klášter Šaolin byl postaven roku 495 během vlády dynastie Wei.
Krevetové kuličky do kterých přidáme plátky bambusových výhonků.