Blog na téma Čína

Taiwanský postoj k potlačení nepokojů v Tibetu

Vliv událostí v Tibetu, které vyvrcholily v pátek 15. března 2008 tvrdým zásahem čínských bezpečnostních sil na vztahy mezi Čínskou lidovou republikou a Čínskou republikou na Taiwanu.

Represe Čínské lidové republiky v Tibetu odsoudily všechny části taiwanského politického spektra. Podle prezidentského kandidáta Ma Jing-ťioua, jehož opoziční Národní strana (Kuomintang) chce navázat s kontinentální Čínou bližší vztahy, však srovnávat situaci v obou oblastech nemá smysl.

"Tibet je pod vládou Čínské lidové republiky, a Taiwan není," prohlásil v pondělí na tiskové konferenci Ma.

Taiwanci každopádně doufají, že by jim současné události v Tibetu mohly zajistit více sympatie mezinárodního společenství v jejich diplomatické rozepři s jejich silným sousedem.


Násilí v Tibetu se stává ústředním tématem taiwanských voleb, které se konají v neděli 22. března 2008. Při nich bude ostrov volit nejen nového prezidenta, ale také v referendu rozhodovat o tom, zda usilovat o vstup do OSN.

Toto hlasování je trnem v oku Čínské lidové republice, která Taiwan považuje za jednu ze svých provincií. Stát není v OSN od roku 1971, kdy jej tam nahradila právě ČLR. Nyní coby samostatný stát Taiwan (a to jen díky zahraniční pomoci plynoucí z ostrova) uznává pouze 23 států, zatímco jeho velkého souseda přibližně 170.


Demonstrace v Tibetu březen 2008.
Další články

Yin.cz © 2007