Blog na téma Čína

Čím se liší černý a zelený čaj

Čím se liší černý a zelený čaj? Kolik čaje denně vypít?

Čaj

Černý i zelený čaj pocházejí ze stejné rostliny, ale rozdílné jsou metody jejího zpracování. U čajových lístků, ze kterých se má stát černý čaj, probíhá proces oxidace (nesprávně také nazývaný fermentace). Tmavou barvu čajové lístky získávají díky oxidaci, bohužel při ní dochází i k ničení zdraví prospěšných polyfenolů, které se nacházejí v čerstvě natrhaných čajových listech. Ty jsou zachovány v čajích zelených, kde se čajové listy zpracovávají ihned, čímž se oxidační proces zastaví. Díky tomu se v zeleném čaji uchovávají přirozené látky - polyfenoly, antioxidanty, fluoridy, katechiny a taniny. Zelený čaj také obsahuje vitaminy skupiny B (B1, B2), E, C, P a K. Z minerálních látek převažuje draslík, hořčík, zinek, železo, fosfor.

Čaj
Pěstování organického zeleného čaje, Sia-men (Xiamen), Čína.

Pokud jde o doporučené množství nápoje, každý dospělý člověk by měl denně vypít dva až tři litry tekutin. A právě čaj je výbornou součástí pitného režimu, je vhodné pomocí něho doplnit část denní potřeby tekutin (ne celou, ve staré Číně sice pomocí čaje bohatí lidé, kteří si to mohli dovolit, pili pouze čaj, čínská jídla jsou však oproti evropským více vodnatá (nudle polévkovité konzistence apod.) a většinu vody přijímali právě jídlem, v evropských podmínkách by dlouhodobé pití čaje v množství řádově dvou litrů denně neprospívalo ledvinám, aneb, jak říká mistr Lao-c', míra věcí).


Cloisonné je drátkový email.
Čínské jídelní hůlky vyžadují určitý cvik.
Umění starých čínských zemědělců při pěstování rýže.
Císař Jü mytologický zakladatel dynastie Sia.

Yin.cz © 2007