Maso po sečuánsku osloví milovníky exotických chutí.

Maso po sečuánsku

Maso po sečuánsku je čínské jídlo připravené s nadšením hodným misrovského pojetí.

Pro přípravu budeme potřebovat:

2 kuřecí křídla, 2 vepřové kotlety, 500 gramů hlívy ústřičné, 1 středné velkou mrkev, 1 středně velkou cibuli, 1/2 větší okurky hadovky, 4 stroužky česneku, 250 gramů čínského zelí, sojovou omáčku hustou, kari koření, mletý kayenský pepř, tabasco, houbové koření, sůl, cukr, olej

Příprava:

Maso nakrájíme na kostky o velikosti zhruba jeden a půl centimetru nebo popřípadě jej můžeme nakrájet i na nudličky. Nakrájené maso vložíme do misky společeně s trochou oleje, velkou lžící sojové omáčky, lžičkou kari a houbového koření a kayenského pepře. Necháme marinovat minimálně 2 hodiny v chladničce.

Mezitím si nakrájíme zeleninu: Mrkev na tenké dvoumilimetrové plátky, cibuli rozloupeme po slupkách a nakrájíme na čtverečky, to samé uděláme s čínským zelím, avšak používáme pouze bílou dužinu (zbytek čínskéhé zelí nezahazujeme, přijde vhod na salát), okurku nakrájíme na kostičky a česnek nakrájíme na plátky.

Postup přípravy: Připravíme si zeleninový vývar. Do kastrolku s 0,2 litru vařící vody s trochou soli, houbového koření a pepře povaříme napřed česnek s mrkví, asi 3 minuty, poté přidáme cibuli a zelí a vaříme další 2 minuty. Vypneme a doplníme okurkou.

Na pánvi s trochou oleje zprudka osmahneme marinované maso, po chvilce přidáme nakrájené houby a podlijeme vývarem připraveným ze zeleniny. Přidáme ještě pár kapek sojové omáčky, trochu kayenského pepře a houbového koření a maso dusíme zhruba 5 minut do měkka. Přidáme pár kapek tabasca a lžičku cukru a zprudka vaříme za stálého míchání, aby nám cukr trochu karamelizoval. Vypneme, přidáme podušenou zeleninu. Omáčka by měla být středně hustá, trochu nasládlá a lehce ostrá.

Maso po sečuánsku podáváme s rýží.

Další:

Draci v čínské kultuře jsou většinou pozitivní a vůči lidem příznivě naladěné ochranitelské bytosti.

Kantonské nudle opečeme zprudka na rozehřátém oleji.

Játra po sečuánsku za stálého míchání zprudka opečeme...

Kuřecí játra se zeleninou - na teflonové pánvi necháme na trošce oleje zesklovatět cibuli...

Rýžový nákyp ve velkém hrnci smícháme rýži, vodu a sůl...

Cloisonné je drátkový email.

Čínské jídelní hůlky poslouží při konzumaci čínských jídel, která bývají právě pro ně optimalizována.

Treska s rýží se připravuje tak, že vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme...

Jídelní hůlky jsou schopné rozpoznat nekvalitní olej a hlídají tím zdraví jedlíka, který je při stolování používá.


Yin.cz © 2007