Čínská firma vyrobila jídelní hůlky schopné rozpoznat nekvalitní olej.

Jídelní hůlky schopné rozpoznat nekvalitní olej

Čínská firma vyrobila jídelní hůlky schopné rozpoznat nekvalitní olej. Díky novému vynálezu společnosti Baidu, která je především známa především jako čínský internetový vyhledávač, mohou mít strávníci výhodu ve vlastních rukou.

Touto výhodou jsou chytré jídelní hůlky, které podle Baidu umí poznat, zda je olej v jídle před nimi nezávadný. Toto zařízení bylo původně jen aprílovým žertem a v té době neměla firma Baidu vážné úmysly v nápadu pokračovat. Avšak ohlas byl takový, že chytré hůlky přece jen spatřily světlo světa.

Hůlky jsou elektronické a když je uživatel přiblíží k oleji, senzory zkontrolují teplotu oleje a jeho způsobilost ke konzumaci. Výsledky se objeví na displeji chytrého telefonu. Na samotných hůlkách se rozbliká červená kontrolka, pokud není použitý olej v pořádku.

Zdravotní nezávadnost potravin představuje v Číně velký problém. Jednou z problématických záležitostí je používání "recyklovaného" oleje získávaného z odpadů či zbytků z restaurací, který se po pročištění tváří jako nový. Jen v loňském roce bylo za výrobu a používání tohoto oleje zadrženo více než 100 lidí a 20 z nich skončilo ve vězení.

Další články:

Čína zahájila celostátní monitorování desertifikace, byly již vyčerpány finanční prostředky ve výši 300 milionů yuanů.

Gaiwan slouží pro přípravu všech čaje.

Čínské jídelní hůlky jsou jeden z rysů čínské kultury.

Kustovnice čínská přichází do Evropy.

Čína plánuje větší rozšíření biopaliv druhé generace, což se stane jedním ze způsobů, jak snížit závislost na dovozu ropy.

Klášter Šaolin je velmi dobře znám i v Evropě.

Čína zdvojnásobuje pokuty pro znečišťovatele životního použití.

Dynastie Ming byla poslední velká domácí čínská dynastie.

Sun Tzu a jeho dílo Umění války, které bylo napsáno před 2500 lety.

Yin.cz © 2007