Čína upevňuje vládu nad vzácnými kovy. Státní gigant skoupil menší těžaře.

Čína reorganizuje těžbu vzácných kovů

Čína plánuje získání kontroly nad tímto strategickým odvětvím. Peking pokračuje v konsolidaci těžby vzácných kovů, na kterou má téměř celosvětový monopol. Státní podnik Inner Mongolia Baotou Steel Rare Earth Group od regionální vlády vykoupil devět místních těžebních společností.

Firma Baotou získá v každé z těžebních společností 51 procentní podíl, uvedla firma v prohlášení vydaném pro šanghajskou akciovou burzu. Bude tak moci řádně spravovat, strategicky uchovávat a rozvíjet zdroje vzácných kovů a položí základy národní společnosti pro jejich těžbu.

Čína disponuje 80 procenty světových zásob vzácných kovů a na globální produkci se podílí více než 90 procenty. Ve snaze o získání kontroly nad tímto odvětvím zavedl Peking těžební a vývozní kvóty a zahájil boj proti pašeráctví, jehož prostřednictvím se na mezinárodní trhy dříve dostávala až třetina vzácných kovů.

Důsledkem omezení je růst cen na mezinárodních trzích, na které zareagovaly USA, Japonsko a Evropská unie stížností u Světové obchodní organizace. Čína prý pomocí kvót úmyslně zvyšuje cenu a pokouší se získat konkurenční výhodu pro čínské výrobce elektroniky.

2. ledna 2014

Další články:

Velká čínská zeď je víc než na kameni kámen.

Čínské jídelní hůlky jsou jeden z rysů čínské kultury.

Kalendář Pirelli 2008 je pojatý jako umělecké dílo.

Čína kritizuje předání tří guantánamských vězňů na Slovensko, kteří podle čínské strany představují bezpečnostní riziko.

Čínské robotické lunární vozítko Nefritový králík přistálo na Měsíci, kde bude zkoumat lunární půdu.

Kustovnice čínská je v Evropě horká novinka.

Čína slibuje další podporu odvětví solární energetiky, podpoří místní výrobce solárních panelů.

Wu-tang - hory létajících bojovníků jsou domov taoistické filosofie.

Yin.cz © 2007