Čína zmírňuje pravidla politiky jednoho dítěte.

V Číně se uvolňuje politika jednoho dítěte

Čína dnes (28.12.2013) oficiálně uvolnila politiku jednoho dítěte.

Nově si rodina bude moci pořídit dva potomky, pokud je jeden z rodičů jedináček, přičemž až doposud museli být jedináčci oba. Výjimky platily také u venkovských rodin a etnických menšin.

Uvolnění politiky jednoho dítěte je součástí reforem, které vedení Komunistické strany Číny odsouhlasilo v listopadu. Dá se očekávat, že změny budou do praxe uváděny postupně a jejich tempo bude nastaveno v jednotlivých provinciích podle místních podmínek.

Politika jednoho dítěte byla v Číně zavedena na počátku 70. let z obavy z nekontrolovaného růstu čínské populace. Její striktní prosazování vedlo podle ochránců lidských práv k nuceným potratům a kvůli preferenci mužských potomků nyní země čelí i demografické nerovnováze mezi pohlavími. Běžným jevem se totiž staly cílené potraty plodů ženského pohlaví ve snaze zajistit si mužského potomka. V Číně se také začínají projevovat důsledky stárnutím populace.

2. ledna 2014

Další články:

Velká čínská zeď je víc než na kameni kámen.

Čínské jídelní hůlky jsou jeden z rysů čínské kultury.

Famille rose je umělecký styl porcelánu.

Čína kritizuje předání tří guantánamských vězňů na Slovensko, kteří podle čínské strany představují bezpečnostní riziko.

Čínské robotické lunární vozítko Nefritový králík přistálo na Měsíci, kde bude zkoumat lunární půdu.

Kustovnice čínská přichází do Evropy.

Čína reorganizuje těžbu vzácných kovů, která je strategickým odvětvím.

Wu-tang - hory létajících bojovníků jsou domov taoistické filosofie.

Yin.cz © 2007