Blog na téma Čína

Kaj-wan (gaiwan)

Kaj-wan (gaiwan, guywan, zhong, zwong) vznikl v době Ming (zhruba 16 st.), ve stejné době, kdy vznikly yixingové konvičky. Před vznikem gai-wanu se nádoba, ve které se čaj připravoval i ze které se pil jmenovala chawan.

Gaiwan slouží na přípravu všech čajů, včetně pu-erhu. Ale nejčastěji se používá na jemné čaje, jako jsou např.: zelené nebo bílé. Číňané totiž říkají že tyto jemné čaje se v konvičce "dusí", ale také proto že lístky se mohou na dně gaiwanu rovnoměrně vyluhovat. Gaiwan se skládá z podšálku, misky a pokličky (ovšem gaiwany ve staročínském stylu jsou bez podšálku.

Gaiwan

Gaiwan může být vyroben z:

Yixingu - uvnitř glazované, proto se z původních vlastností yixingu zachovala pouze udržování tepla (vytrácí se vlastnost hlíny - absorbování chuti čaje).

Skla - Nejčastěji se používá na přípravu vázaných čajů nebo zelených čajů, protože přes sklo jdou nádherně vidět rozvíjející se lístky, ovšem po praktické stránce je tento materiál nevhodný, protože může dojít ke spálení rukou.

Porcelánu - typický gaiwan je rýžový, ovšem vyskytují se i zdobené z klasického porcelánu.

Způsoby přípravy čaje v gaiwanu

Pití přímo z gaiwanu - čaj se pije přímo z gaiwanu, nepotřebují se už další misky, tento způsob se používá snad po celé Číně, společně se zavařovačkou je to nejpoužívanější způsob přípravy sypaného čaje v Číně.
Slévání čaje do misky - způsob hojně využívaný v Českých čajovnách, ovšem v Číně se vyskytuje méně často.
Kung fu cha s gaiwanem - zapotřebí jsou všechny věci co jsou potřeba i na kung fu cha - čajové moře, džbánek, šálky atd... (viz. video níže) Pan Valter píše, že se tenhle způsob přípravy jmenuje "la ren cha", přeloženo jako čaj starých lidí.

Zdroj: Petr Vilím - čaj: GAIWAN

čaj


Matriarchální společnost u jezera Lu-ku-chu, kultura národa Mo-suo.
Cloisonné - drátkový email.
Čínské jídelní hůlky
Jak zastavit poušť Gobi - záchrana krajiny v sousedství pouště.
Čchi-lin, mytologické zvíře, zvané též Dračí kůň.
Nebeská tkadlena a Pasáček buvolů - příběh z čínské mytologie.
Umění starých čínských zemědělců
Císař Jü zachránce Číny před záplavou a zakladatel dynastie Sia.

Yin.cz © 2007