Kupní síla Číny by měla v roce 2014 předstihnout USA.

Kupní síla Číny by měla v roce 2014 předstihnout USA

Vysněný cíl Pekingu dohnat Ameriku je v dohledné době splnitelný v paritě kupní síly.

Podle tabulek hrubého domácího produktu v paritě kupní síly Čína již dosáhla 91 procent úrovně Spojených států v roce 2012. Podle stejné statistiky z roku 2005 Čína byla jen na necelých 50 procentech úrovně USA. Tempo dohánění je tak rychlé, že rok 2014 se zdá být pravděpodobným termínem předstižení. Vždyť během let 2005 až 2012 se reálná velikost čínské ekonomiky zdvojnásobila.

Parita kupní síly umožňuje spíše srovnání životní úrovně, než pro měření velikosti ekonomik. Může popisovat skutečnost, že životní úroveň čínských občanů není tak drasticky nižší než životní úroveň Američanů, neboť Čína je levná země. Ale již metr za čínskými hranicemi si za paritu kupní síly nelze nic koupit. Je to tedy podobná situace, jako v devadesátých letech u nás, kdy česká životní úroveň nebyla tak hrozná. Ale stačilo vyjet kousek za Rozvadov a rázem jsme si připadali jako nuzáci.

Další články:

Čím se liší černý a zelený čaj - pocházejí ze stejné rostliny.

Dynastie Ming byla poslední velká domácí čínská dynastie.

Kustovnice čínská přichází do Evropy.

Čínské jídelní hůlky jsou jeden z rysů čínské kultury.

Čína planuje do roku 2020 přestěhovat 100 milionů zemědělců do měst, roztočí kola ekonomiky. Urbanizace představuje pro Čínu budoucnost.

Čína zahájila celostátní monitorování desertifikace, byly již vyčerpány finanční prostředky ve výši 300 milionů čínských yuanů.

Čína nasadila do pátrání po zmizelém letadle vesmírné družice. Na pátrání po zmizelém letounu se již podílí 26 zemí.

Sun Tzu a jeho dílo Umění války, které bylo napsáno před 2500 lety.

Yin.cz © 2007