Čínská čajová vejce jsou tradiční jídlo.

Čínská čajová vejce

Čínská čajová vejce jsou čínské jídlo připravené podle tradičního receptu.

Pro přípravu budeme potřebovat:

4 vejce, cca 1/2 litru vody, 1 lžíce sypaného černého čaje, 4 lžíce sojové omáčky, koření pěti vůní (badyán, skořice, kmín, pepř, zázvor)

Příprava:

Vejce omyjeme a vložíme do studené vody. Přivedeme k varu a povaříme (stačí na hniličku, maximálně však 6 minut, aby ztuhl bílek) a rychle zchladíme studenou vodou. Skořápku jemně poťukáme nebo lehce poválíme po pracovní ploše tak, aby měla praskliny, ale neoloupeme.

Do vařící vody nasypeme černý čaj, koření a přidáme sojovou omáčku. Do tohoto tmavého vývaru znovu vložíme vejce, tak aby byla celá ponořená. Vejce ve vývaru vaříme na mírném ohni půl hodiny (doléváme vodu, aby byla vejce stále ponořená) a necháme je ponořená ve vývaru i vystydnout. Vejce můžete nechat ve vývaru i několik hodin, chuť bude výraznější, sytější a bude se hodit i ke kořeněným pokrmům. Po oloupání bude bílek tmavě mramorovaný. Vejce oloupeme až těsně před konzumací, rozkrájíme na osminky a podáváme.

Další jídla:

Hoisin omáčka se používá do jídel z ryb, mnohých jídel z drůbeže nebo plodů moře.

Sladkokyselá čínská polévka - uvaříme silný kuřecí vývar s česnekem....

Ryba nakyselo - do zpěněné cibulky přidáme rozetřený česnek...

Čínská kuřecí smažená rýže - v misce smícháme vejce s vodou...

Ryba na čínský způsob kterou pokapeme sojovou omáčkou...

Kuřecí kung pao je tradiční jídlo.

Kantonské nudle opečeme na oleji.

Čínské jídelní hůlky jsou používány při konzumaci čínských jídel.

Pekingská kachna podle tradičního receptu.

Smažená kantonská rýže kterou nejprve opláchneme pod tekoucí vodou.


Yin.cz © 2007