Čína plánuje větší rozšíření biopaliv druhé generace.

Čína plánuje větší rozšíření biopaliv druhé generace

Čína přitahuje světové výrobce biopaliv druhé generace. Větší rozšíření biopaliv druhé generace, která se vyrábějí z rostlinných zemědělských zbytků či rychle rostoucích dřevin, je jednou z priorit čínské vlády. Zdá se, že na státní podporu této technologie, která je stále ještě ve vývoji, reagují i zahraniční investoři. Například nizozemská biotechnologická společnost plánuje licencovat své technologie na rozklad celulózy.

Pro čínskou vládu jsou biopaliva jedním ze způsobů jak snížit závislost Číny na dovozu ropy. Do roku 2020 se má přimíchávat do konvečních motorových paliv 10 procent biopaliv. Přičemž nechce jít evropskou cestou podpory biopaliv vyráběných z potravinářských surovin. Etanol vyráběný z celulózy proto má od roku 2012 nejvyšší podporu ve výši 1200 jüanů na tunu, což je více než dvakrát více než biopaliva první generace. Vláda zároveň finančně podporuje výzkum a vývoj biopaliv druhé generace, přičemž pozornost výzkumníků se zaměřuje právě na využití enzymů. Tedy technologie, kterou by mohli do Číny přinést právě Nizozemci.

Potíž je v tom, že Čía zatím nedisponuje dostatečně rozvinutou infrastrukturu pro přípravu, zpracování a dopravu surovin pro výrobu etanolu ze zemědělských oblastí. Případné výrobní závody proto budou muset vyrůstat přímo v místech, kde vzniká nejvíce odpadů obsahujících celulózu.

Další články:

Kustovnice čínská přichází do Evropy.

Čína zahájila celostátní monitorování desertifikace, byly již vyčerpány finanční prostředky ve výši 300 milionů čínských yuanů.

Čína nasadila do pátrání po zmizelém letadle vesmírné družice. Na pátrání po zmizelém letounu se již podílí 26 zemí.

Klášter Šaolin je velmi dobře znám i v Evropě.

Dynastie Ming byla poslední velká domácí čínská dynastie.

Gaiwan slouží pro přípravu všech čaje.

Čínské jídelní hůlky jsou jeden z rysů čínské kultury.

Čína planuje do roku 2020 přestěhovat 100 milionů zemědělců do měst, roztočí kola ekonomiky. Urbanizace představuje pro Čínu budoucnost.

Sun Tzu a jeho dílo Umění války, které bylo napsáno před 2500 lety.

Yin.cz © 2007