Krevety na sladkokyselo zvou k zasednutí ke stolu.
Krevety na sladkokyselo jsou čínské jídlo připravené podle tradičního receptu.
Pro přípravu budeme potřebovat:
20 obřích krevet bez hlav, 1 lžíce balzamikového octa, 4 lžíce vína, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce kečupu, sůl, čerstvě mletý pepř, trocha kajenského pepře, 2 červené papriky, 4 jarní cibule, 1 malá červená feferonka, 2-3 lžíce škrobové moučky, 8 lžic jemného oleje (z pšeničných klíčků), čerstvě strouhaný zázvorový kořen, 3-4 lžíce humrového vývaru
Příprava:
Krevety vyloupneme z krunýřů a upravíme. Bílek lehce našleháme. Přišleháme ocet, víno, sójovou omáčku a kečup. Osolíme, opepříme a okořeníme kajenským pepřem. Krevety vložíme do marinády a necháme 15 minut odležet. Papriky rozpůlíme, očistíme a omyjeme. Půlky nakrájíme na 2 cm velké kostičky. Z jarní cibule odkrojíme kořínkovou část a nať. Nakrájíme ji na kolečka. Feferonku rozpůlíme, očistíme, omyjeme a najemno nasekáme. Krevety vyjmeme z marinády a necháme okapat. Marinádu ponecháme. Krevety poprášíme škrobovou moučkou. Ve woku rozehřejeme olej, přidáme krevety, mícháme a prudce opékáme. Krevety vyjmeme, přikryjeme a uchováme horké. Do uvolněné pánve vložíme zeleninu, mícháme a 5-6 minut opékáme. Ochutím strouhaným zázvorovým kořenem, přilijeme marinádu a humrový vývar. Několik minut provaříme. Přidáme krevety, osolíme, opepříme a prohřejeme.
Další jídla:
Krabí salát podáváme ozdobený nakrájeným citrónem a rajčaty.
Sladkokyselá čínská polévka - uvaříme silný kuřecí vývar s česnekem....
Smažená kantonská rýže kterou nejprve opláchneme pod tekoucí vodou.
Banánový flip na pití.
Pekingská kachna podle tradičního receptu.
Kantonská kachna s drobounce sekaným česnekem.
Čínská čajová vejce rozkrájíme na osminky.
Čínské jídelní hůlky jsou používány při konzumaci čínských jídel.
Jehněčí na zelenině dochutíme sójovou omáčkou.