Čínská zdravotní cvičení čchi-kung pozitivně působí na svaly, šlachy a klouby a přitom harmonizují energii.

Čínská zdravotní cvičení čchi-kung

Existují různé postoje k dosažení harmonizace jin a jangu, mobilizaci čchi, krve a vnitřních orgánů a zlepšení výměny mezi tělem a vnějším prostředím. Čchi-kung je prastaré čínské cvičení, které dokáže harmonizovat tělo a mysl. Toto cvičení je poměrně nenáročné a proto je vhodné i pro starší osoby, které si tak mohou zachovávat životní vitalitu i ve zralém věku. Principy cvičení jsou většinou jednoduché. Nezasvěcený laik by mohl, při prvním pohledu, popsat některé základní techniky jako "máchání rukama kolem sebe". Něco na tom je, ale smysl čchi-kungu je samozřejmě daleko hlubší.

Čchi-kung není bojové umění. Filozofii čchi-kung neovládnete po prvních pokusech, ale už při nich cítíte pozitivní změny, které se projevují nejen v uvolnění a relaxaci těla, ale i ve zklidnění mysli.

Čchi-kung je systém technik, které blahodárně působí na svaly, šlachy a klouby a harmonizuje přitom energii (nazývanou čchi), která dle starých čínských mudrců proudí v našem těle. Cvičením tak uvolňujeme zanešené dráhy a životodárná energie čchi pak proudí tak, jak by měla. Pravidelné cvičení čchi-kung přináší tělu zdraví a duchu psychickou vyrovnanost.

Další články:

Kustovnice čínská přichází do Evropy.

Člověk pekingský zestárl o cca 200 000 let.

Pět elementů v tradiční čínské medicíně.

Čínské jídelní hůlky jsou jeden z rysů čínské kultury.

Noční autobusy jsou možnost, jak cestovat.

Kantonská kachna plněná masem.

Gaiwan slouží pro přípravu všech čaje.

Eunuši sloužili císaři, jeho manželce, konkubínám i úředníkům.

Sun Tzu a jeho dílo Umění války, které bylo sepsáno v době před 2500 lety.

Město Ligiang leží v provincii Yunnan.


Yin.cz © 2007