Co je to Shiatsu, které nastolí energetickou rovnováhu těla.

Co je to Shiatsu

Shiatsu se řadí mezi masážní techniky a její původ sahá až 5 000 let zpátky do staré Číny. Svoji definitivní podobu a jméno dostala však až v Japonsku ve 20. letech 20. století. Shiatsu vychází z tradiční čínské medicíny, pracuje s 12 hlavními meridiány, jimiž proudí energie (čchi, Ki) a které jsou pojmenovány podle tělesných orgánů s nimiž souvisejí (např. dráha Ledvin, Jater apod). Mají však mnohem širší význam - zahrnují fyzické, emocionální i mentální projevy celé osobnosti.

Shiatsu nastolí energetickou rovnováhu těla, k tomu využívá protahování končetin - meridiánů, tlak palce, prsty a dlaně, ale též kolena, lokty nebo chodidla. Děje se tak bez nepříjemné bolesti, zato s pocitem celkové relaxace a pohody. Ki se může dostat do postižené oblasti a obnovit její správnou funkci. Tím se automaticky srovnají i další části těla. Při shiatsu jsou stimulovány i svaly, klouby, krevní i lymfatický oběh, což umožní zlepšení cirkulace, ohebnosti, vitality i schopnosti myslet.

Typické sezení shiatsu trvá 60-90 minut, z toho určitý časový úsek je věnován pohovoru s klientem a určováním energetické nerovnováhy, jež je prováděna formou dotazování, pohledem a pohmatem. Samotná masáž se provádí v oblečení na futonu na zemi, proto je dobré s sebou mít nějaké pohodlné bavlněné kalhoty, triko a ponožky.

Další články:

Čínské jídelní hůlky jsou jeden z rysů čínské kultury.

Noční autobusy jsou možnost, jak cestovat.

Klášter Šaolin je velmi dobře znám i v Evropě.

Gaiwan slouží pro přípravu všech čaje.

Pět elementů v tradiční čínské medicíně.

Člověk pekingský zestárl o cca 200 000 let.

Eunuši obklopovali císaře, jeho manželku, konkubíny i úředníky.

Sun Tzu a jeho dílo Umění války, které bylo napsáno v době před 2500 lety.

Kustovnice čínská přichází do Evropy.

Město Ligiang leží v provincii Yunnan.


Yin.cz © 2007