Shangrilla je vyhledávaným městem zejména díky blízkému klášteru.

Shangrilla

Shangrilla, známá rovněž pod starším jménem Zhongdian, je díky blízkému lámaistickému chrámu destinací mnoha turistů, neboť představuje relativně lehce dostupnou variantu tibetské kultury. Je to jediný lamaistický klášter v Číně mimo samotné území autonomní oblasti Tibetu a k jeho návštěvě není tudíž třeba žádných speciálních povolení ani víz. Leží na samém úpatí himalájské plošiny v necelých 3000 m nad mořem. Nádech Tibetu je zde opravdu znatelný. Odlesky z nablýskané zlaté střechy a zvuk modlitebních zvonků nesených vysokohorským větrem opanuje vaše smysly ještě na dlouhé hodiny. Pokud nemáte z jakýchkoliv důvodů v plánucestovat do Tibetu, měli byste obětovat asi 20 Juanů a navštívit alespoň tento zapadlý klášter.

Shangrila je vyhledávaným městem zejména kvůli blízkému klášteru. Lámaističtí mniši však nejsou jediným lákadlem. Shangrila a její okolí je domovem etnika Mosu. Ženy tohoto národa mají zvláštní postavení v tom, že po dosažení věku 13 let si mohou vyhledat milence, mohou jej libovolně kdykoliv vyměnit a mohou jich mít dokonce i několik najednou. Není proton divu, že se sem sjíždějí muži z celé Číny.

Pokud tedy zavítáte do této končiny, nezapomeňte také navštívit zdejší trh. Naleznete tu nepřeberné množství různých druhů nádobí a cetek, ale také zde můžete levně nakoupit potraviny. Nesmíte se ovšem zaleknout stok naplněných krví ze zabíjené drůbeže a nepříjemného pachu mrtvolně visícím ve vzduchu. Pokud přemluvíte svůj nos, aby ignoroval okolí, otevře se vám úchvatný pohled na roztodivnou škálu obličejů a úsměvů, barevných krojů, čapek a šátků.

Pokud byste stále ještě nebyli nasyceni místním folklórem, vypravte se do staré části města. Autobus stojí jen 1 Juan. Toto Staré město právě podstupuje rekonstrukci a zdá se, že po jejím dokončení bude vskutku perlou severní části Yunnanu; okolo náměstíčka vyrůstají stovky dřevěných domků, které lemují cestu k obřímu modlitebnímu mlýnku, který stojí na blízkém kopci. K jeho roztočení je třeba síly alespoň tří dospělých osob.

Další články:

Gaiwan slouží pro přípravu všech čaje.

Sun Tzu a jeho dílo Umění války, které bylo napsáno v době před 2500 lety.

Člověk pekingský zestárl o cca 200 000 let.

Kustovnice čínská přichází do Evropy.

Čínské jídelní hůlky jsou jeden z rysů čínské kultury.

Eunuši obklopovali císaře, jeho manželku, konkubíny i úředníky.

Klášter Šaolin je velmi dobře znám i v Evropě.

Jídelní hůlky schopné rozpoznat nekvalitní olej přece jen spatřily světlo světa.

Noční autobusy jsou možnost, jak cestovat.

Město Ligiang leží v provincii Yunnan.


Yin.cz © 2007