Taoistická astrologie používá dělení jednotlivých zvířat vždy k čínskému novému roku.

Taoistická astrologie

Na rozdíl od nám známějšího evropského zvěrokruhu, čínský zodiak používá dělení jednotlivých zvířat vždy k čínskému novému roku, nikoli po měsících. K dvanácti zvířatům čínského zvěrokruhu jsou přiřazovány jednotlivé živly (země, kov, voda, dřevo a oheň). Tyto živly přenášejí svou energii na vlastnosti jednotlivých zvířat, čímž vzniká široká charakterová pestrost jednotlivých znamení.

V průběhu staletí vznikla celá řada legend, vysvětlujících zařazení těchto zvířat do zodiaku i jejich vzájemné pořadí. Nejrozšířenější příběh tvrdí, že když nebeský Nefritový císař (v jiných verzích Buddha) pozval zvířata na poradu, přišlo jich pouze dvanáct. Ta se stala zástupci čínského zodiaku, každé z nich řídí záležitosti jednoho roku a to v pořadí, v jakém se dostavila na setkání. Chytrá myš se schovala za uši mocného buvola a těsně před cílem seskočila, takže dorazila na audienci jako první, proto celou řadu zahajuje.

Zde si můžete přečíst základní charakteristiku jednotlivých zvířat, jak ji přináší taoistická astrologie. Při vyhledávání vašeho znamení nezapomeňte, že čínský nový rok obvykle začíná v polovině února. Proto charakter lidí narozených na rozhraní jednotlivých znamení nemusí být přesně určen jenom charakteristikou jednoho roku.

myš
buvol
tygr
králík
drak
had
kůň
ovce
opice
kohout
pes
vepř

Další články:

Eunuši sloužili císaři, jeho manželce, konkubínám i úředníkům.

Kantonské nudle uvaříme ve slané vodě.

Kantonská kachna plněná masem.

Noční autobusy jsou možnost, jak cestovat.

Pět elementů v tradiční čínské medicíně.

Čínská zdravotní cvičení čchi-kung slouží k dosažení harmonizace jin a jang.

Sun Tzu a jeho dílo Umění války, které bylo sepsáno v době před 2500 lety.

Člověk pekingský zestárl o cca 200 000 let.

Čínské jídelní hůlky jsou jeden z rysů čínské kultury.

Baňkování je léčba baňkami a je známo více než 3000 let.


Yin.cz © 2007