Jak se dostat do Číny.

Jak se dostat do Číny

Čína si nese ve vínku dědictví staré vyspělé civilizace. Náboženské a filosofické principy taoismu a konfucianismu vytvářeli po dlouhá staletí podmínky pro rozvoj nesčetných vynálezů, poznatků a v neposlední řadě také druhu umění, které proslavily Říši Středu. V dnešní době o ní slýcháme hlavně v souvislosti s hospodářsko-politickou situací země. Jako o tzv. ekonomickém tygru, který, ač věrný komunistické doktríně, dobývá americké i evropské trhy. Čína je ale především zemí neuvěřitelných kontrastů.

Do Číny se dá dostat různě, ale nejjednodušší (i z hlediska získání víza) je letecká doprava. Nejčastějšími destinacemi je Peking, Šanghaj a Hongkong. Hongkong má od zbytku Číny mnoho rozdílů, od jízdy vlevo, přes státní měnu, dorozumívací jazyk, až po způsob života a chování lidí. Vše nese stopy britského vlivu a nutno dodat, že zde byl tento vliv veskrze pozitivní.

Z ostrovního Hongkongu vede opět několik cest na pevninskou Čínu. Letadlem do některého z větších měst, vlakem, autobusem a nebo trajektem. Pokud po dlouhém takřka 11hodinovém letu z Evropy zvolíte trajekt, na který si lze koupit pravda ne právě nejlevnější (230,- Hongkongských Dollarů) lístek přímo na letišti, nalodíte se na něj také téměř na letišti. Jen počkáte na přistavený autobus a už se nemusíte o nic starat. Trajekt jede do Shenzhenu, kde musíte projít pasovou kontrolou. (Stále tu existuje pasová kontrola mezi Čínou a Hongkongem. Cesta trvá asi 60 minut. Blízko přístavu je letiště a autobus Vás k němu odveze zadarmo.

Další články:

Eunuši obklopovali císaře, jeho manželku, konkubíny i úředníky.

Gaiwan slouží pro přípravu všech čaje.

Čínské jídelní hůlky jsou jeden z rysů čínské kultury.

Kustovnice čínská přichází do Evropy.

Jídelní hůlky schopné rozpoznat nekvalitní olej přece jen spatřily světlo světa.

Čína zahájila celostátní monitorování desertifikace, byly již vyčerpány finanční prostředky ve výši 300 milionů yuanů.

Klášter Šaolin je velmi dobře znám i v Evropě.

Čína plánuje větší rozšíření biopaliv druhé generace, což se stane jedním ze způsobů, jak snížit závislost na dovozu ropy.

Člověk pekingský zestárl o cca 200 000 let.

Sun Tzu a jeho dílo Umění války, které bylo napsáno v době před 2500 lety.


Yin.cz © 2007