Na co dbát při nákupu čaje.
Všechny čaje pocházejí z čajovníku Camellia sinensis. Čínská varianta je spíše keř 2-3 m vysoký, s malými tenkými zelenými listy. Assámská varianta má listy větší a světlejší a dorůstá až do výšky 30 m. Indonéský čajovník dorůstá cca do 6 m. Na plantážích najdeme spoustu čajovníkových hybridů a klonů, které byly vypěstovány staletími.
Při nákupu čaje dbejte na tyto věci:
Prohlédněte si čajové lístky. Máte možnost posoudit jejich velikost a pečlivost zpracování, stejně jako obsah nežádoucích přimísenin (dřevo, stonek).
Zda je čaj čerstvý, lze vyčíst z barvy - vybledlé lístky jsou většinou staré.
Přivoňte k suchým lístkům. Zjistíte míru přirozeného čajového aroma.
Dbejte na jeho intenzitu. Dle aroma můžete určit původ čaje (čaje z oblasti Darjeelingu mají nádech sušeného sena, Assam voní jemně do karamelu).
Co vše můžete rozpoznat v šálku? Typické zabarvení oblasti původu (čaje z Assamu jsou tmavě hnědé až černé, z Darjeelingu světlé až sytě zlaté, ceylonské pak červenozlaté), zpracování a fermentace (fermentované čaje jsou tmavší než polofermentované nebo nefermentované).
Lístky po vyluhování dávají nejlepší informaci o charakteru čaje. Lze rozpozna t kvalitu sklizně a zpracování (nepoškozené lístky), zda-li je čaj čistý nebo zda se jedná o nějakou směs. Ve vůni se zároveň projevuje intenzita aroma a míra jemnosti čaje.
Vůně linoucí se ze šálku (konvice). Aroma dobrého čaje má být typické vzhledem k původu silné a mnohovrstevnaté.
Další články:
Kantonská kachna plněná masem.
Pět elementů v tradiční čínské medicíně.
Kantonské nudle uvaříme ve slané vodě.
Zelený čaj podstupuje minimální oxidaci.
Čínská zdravotní cvičení čchi-kung směřuje k dosažení harmonizace jin a jangu.
Eunuši sloužili císaři, jeho manželce, konkubínám i úředníkům.
Využití bambusu v zahradnické praxi je mnohostranné.
Baňkování je léčba baňkami a je známo více než 3000 let.
Maso po sečuánsku podáváme s rýží.
Čínské jídelní hůlky jsou jeden z rysů čínské kultury.