Využití bambusu v zahradnické praxi.

Využití bambusu v zahradnické praxi

Využití bambusů v zahradnické praxi téměř nezná hranic. Těžko lze najít vhodnější rostlinu k úpravě okolí vodních ploch nebo bazénů. Samostatný velký exemplář se stane výraznou soliterou v kterékoliv části zahrady. Složením vhodných druhů lze vytvořit zajímavé porosty, jež velice brzy zajistí příjemnou intimitu k odpočinku. Lze je využít i pro rychlé zaclonění nevzhledných míst v našem okolí. Své velké uplatnění nachází i v nádobách umístěných na terase nebo v zimní zahradě. Samotná tyčovina se dá využít v mnoha aranžérských příležitostech v interiéru i na zahradě, mladé výhonky zase pro kuchyňské účely.

Druhové spektrum i možnosti využití bambusů jsou nesmírně široké. Případným zájemcům o tuto problematiku doporučujeme publikaci Bambusy pro zahrady a interiéry.

Aby bambus mohl předvést svou plnou krásu a aktivní růst, musí mít nejen vhodnou slunnou polohu, ale i bohatou živnou půdu u kořenů. Bambusy koření mělce, a proto je vždy vhodné dané místo výsadby obohatit o kompost, písek a rašelinu, aby struktura zeminy byla lehká a vzdušná. S nástupem růstu mladých stébel je vhodné rostliny přihnojovat umělými hnojivy. Bambusy, i když milují dostatečnou půdní vlhkost, nikdy nesmíme vysazovat do trvale zamokřené či těžké bahnité půdy. Zde by došlo ihned k zahnívání kořenů a následnému úhynu celé rostliny.

Další články:

Kantonské nudle uvaříme ve slané vodě.

Zelený čaj podstupuje minimální oxidaci.

Kantonská kachna plněná masem.

Čínská zdravotní cvičení čchi-kung směřuje k dosažení harmonizace jin a jangu.

Eunuši sloužili císaři, jeho manželce, konkubínám i úředníkům.

Člověk pekingský zestárl o cca 200 000 let.

Baňkování je léčba baňkami a je známo více než 3000 let.

Maso po sečuánsku podáváme s rýží.

Pět elementů v tradiční čínské medicíně.

Čínské jídelní hůlky jsou jeden z rysů čínské kultury.


Yin.cz © 2007