Úskalí čínského jazyka.

Úskalí čínského jazyka

Okamžitě na čínské půdě se ocitáte jakoby v jiném světě. Nikdo vám nerozumí. Zatímco v Hongkongu mluví anglicky každý, o pár desítek km dále v Shenzenu již nikdo.

V každé části země se mluví jiným, dost odlišným dialektem čínštiny. Oficiální čínština je známa spíše pod názvem mandarínština. Je to původně pekingský dialekt, který se rozšířil víceméně po celém území Číny. Další šířeji používanou variantou je kantonština, kterou se hovoří zejména v provincii Guangdong. Situaci poněkud komplikuje vedle bezpočtu lokálních variant spisovného jazyka také fakt, že v jižní části Číny žije většina z 55 menšinových etnik, které samozřejmě používají rovněž svůj vlastní jazyk. Existuje zde na 150 různých jazyků a dialektů.

Čína přijala v nedávné době pravidla pro přepis čínských znaků do latinky - takto vzniklé písmo se nazývá pchin-jin. Našinci to však příliš nepomůže, neboť výslovnost jednotlivých liter se přeci jen rozchází. ("h" se čte jako "ch", "r" jako "ž", "b" jako "p", "x" jako "s"...) Například v češtině vžitý název hlavního města - Peking se přepisuje jako Beijing, ale vlastní výslovnost zní "Pejžin".

Další články:

Eunuši obklopovali císaře, jeho manželku, konkubíny i úředníky.

Člověk pekingský zestárl o cca 200 000 let.

Gaiwan slouží pro přípravu všech čaje.

Jídelní hůlky schopné rozpoznat nekvalitní olej přece jen spatřily světlo světa.

Čínské jídelní hůlky jsou jeden z rysů čínské kultury.

Kustovnice čínská přichází do Evropy.

Čína zahájila celostátní monitorování desertifikace, byly již vyčerpány finanční prostředky ve výši 300 milionů yuanů.

Klášter Šaolin je velmi dobře znám i v Evropě.

Čína plánuje větší rozšíření biopaliv druhé generace, což se stane jedním ze způsobů, jak snížit závislost na dovozu ropy.

Sun Tzu a jeho dílo Umění války, které bylo napsáno v době před 2500 lety.


Yin.cz © 2007