Bílý čaj.

Bílý čaj

Bílý čaj představuje nejjemnější a nejznamenitější druh čaje. Dříve byl tak vzácný a výjimečný, že jej směli popíjet jen čínští císaři. Dnes jeho přednosti postupně objevuje i západní svět a bílý čaj pomalu dohání v oblibě čaje zelené. Příčinou je jednak jeho jemná, lahodná chuť a současně blahodárné účinky, které má na náš organismus.

Jedná se o druh čaje, který se získává zpracováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků rostliny Camellia sinensis. Křehké lístečky se mohou sbírat pouze během krátkého období v roce. Když začne období dešťů, čajové pupeny se rozevřou do lístků a přicházejí o jemnou, svěží a jedinečnou chuť bílého čaje. Mladé čajové lístky mají hebké stříbřitě-bílé chloupky, podle nichž dostal bílý čaj své jméno.

Bílý čaj nemá jen jemnou a vyhledávanou chuť, ale je také nesmírně prospěšný lidskému zdraví, protože obsahuje účinné antioxidanty. Východní medicína používá čaj jako lék už po staletí. Bílý čaj byl považován za zvláště účinný prostředek ke snižování horkosti, zmírnění vlivu vlhkosti a povzbuzení trávicí soustavy. Dnes objevuje starobylou čínskou moudrost i západní svět a vědci moderními metodami přicházejí na to, že čaj má na naše zdraví skutečně blahodárný vliv.

Další články:

Pět elementů v tradiční čínské medicíně.

Využití bambusu v zahradnické praxi je mnohostranné.

Kantonská kachna plněná masem.

Kantonské nudle uvaříme ve slané vodě.

Baňkování je léčba baňkami a je známo více než 3000 let.

Maso po sečuánsku podáváme s rýží.

Zelený čaj podstupuje minimální oxidaci.

Čínská zdravotní cvičení čchi-kung směřuje k dosažení harmonizace jin a jangu.

Eunuši sloužili císaři, jeho manželce, konkubínám i úředníkům.

Čím se liší černý a zelený čaj a kolik se ho denně dá vypít.


Yin.cz © 2007