V Číně byly objeveny hrobky eunuchů z doby vlády dynastie Ming.

V Číně byly objeveny hrobky eunuchů z doby dynastie Ming

V okolí Pekingu odhalila skupina čínských archeologů hrobky tří eunuchů z období vlády dynastie Ming (1368-1644). V hrobkách vybudovaných z cihel byli uloženi eunuši Čao Teng, Tung a Chua spolu s velkým množstvím předmětů od hliněných nádob až po dvě kamenné sochy. Velmi podobné sochy byly objeveny již dříve v hrobkách císařů dynastie Ming.

K umělecky nejcennějším předmětům nalezeným v hrobkách eunuchů patří pásy z jadeitu zdobené kresbami draků, mraků a broskví (toto ovoce je smbolem dlouhověkosti) a bronzové nádoby s výjimečnými dekoracemi z období jedné z prvních historických dynastií v Číně - Šang. Vědci doufají, že nález hrobek přinese více poznatků o pohřebních obřadech z období dynastie Ming a také o životě eunuchů. Tato společenská třída v mnoha etapách čínské historie dokázala shromáždit ve svých rukou značnou moc a rozsáhlé říši dokonce i stínově vládnout. Za dynastie Ming žil jeden z nejslavnějších eunuchů Číny Čeng Che. Velel flotile, která v letech 1405-33 zkoumala Indický oceán, Arábii a Východní Afriku. V této době projevovala Čína nebývalý zájem o poznání vnějšího světa a stala se největší námořní mocností světa. V císařské Číně přicházelo do hlavního města ze všech koutů země mnoho mladých lidí, kteří si přáli žít na panovnickém dvoře a poznat moc a bohatství v Zakázaném městě, do něhož směl vstoupit pouze císař, jeho konkubíny a eunuchové. Rodiny budoucích eunuchů po léta šetřily, aby jejich syn mohl zaplatit pekingským nunvářům dvě značné sumy: první požadovali za operaci a druhou za navrácení sexuálního orgánu mladíkovi. Ten je musel uchovávat po celý život, aby s nimi mohl být pohřben jako celý muž. V roce 1996 zemřel poslední čínský eunuch Sun Jao-tching ve věku 94 let. Tři roky před svou smrtí navštívil Zakázané město, které musel opustit s pádem posledního císaře v roce 1911 a naposledy jej mohl spatřit v roce 1924.

Další články:

Čína zahájila celostátní monitorování desertifikace, byly již vyčerpány finanční prostředky ve výši 300 milionů yuanů.

Gaiwan slouží pro přípravu všech čaje.

Eunuši obklopovali císaře, jeho manželku, konkubíny i úředníky.

Klášter Šaolin je velmi dobře znám i v Evropě.

Čínské jídelní hůlky jsou jeden z rysů čínské kultury.

Kustovnice čínská přichází do Evropy.

Čína plánuje větší rozšíření biopaliv druhé generace, což se stane jedním ze způsobů, jak snížit závislost na dovozu ropy.

Čína zdvojnásobuje pokuty pro znečišťovatele životního použití.

Jídelní hůlky schopné rozpoznat nekvalitní olej přece jen spatřily světlo světa.

Sun Tzu a jeho dílo Umění války, které bylo napsáno před 2500 lety.


Yin.cz © 2007