Oolong je částečně oxidovaný čaj.

Oolong je částečně oxidovaný čaj

Čaj oolong, označovaný jako polozelený, polofermentovaný, někdy také modrozelený, se vyznačuje vysokým obsahem silic, které mu dodávají výrazné aroma zemité až ořechové chuti a velmi silné povzbuzující účinky. Svůj název získal čaj poangličtěním čínského Wu lung – Černý drak. V Číně a Japonsku je velmi oblíben již celá staletí a uznáván jako čaj velmi příznivě působící a podporující trávení.

Sběr lístků na výrobu oolongu musí proběhnout v okamžiku jejich plné zralosti, aby čajový nálev získal svou pověstnou vyváženou chuť. Na rozdíl od ostatních čajů se nasbírané čajové lístky nechávají zavadnout na přímém slunci. Připravují se podobně jako čaje černé, avšak proces fermentace je ukončen dříve. Lístky na výrobu tohoto čaje jsou pečlivě sklízeny, nesmí se sbírat příliš brzy a zpracování následuje ihned po sklizni. Oolong je vždy tvořen celými listy. Na rozdíl od ostatních čajů se nasbírané lístky nechávají zavadnout na přímém slunci. Pak jsou nasypány do velkých otočných válců spletených z bambusu, kde jsou přetřásány tak dlouho, až se na povrchu lístků rozruší buněčné membrány a čaj začne oxidovat. Jedinečnost této metody spočívá v tom, že oxidace zasahuje pouze okraje čajových lístků a zbytek neporušené buněčné struktury si zachovává přírodní polyfenoly. Ve chvíli, kdy okraje lístků začnou červenat, je oxidace přerušena sušením. Částečně oxidované čaje se suší za vyšších teplot, což se projevuje v jejich někdy až připečené chuti.

Tradičním výrobcem oolongu je Čína s přibližně 3000 variacemi tohoto čaje, dále Taiwan, Indonésie, raritou je oolong z indického Darjeelingu. Oolongy si získávají stále více a více nadšených příznivců. Napomáhají tomu i některé lékařské výzkumy, které jim přisuzují pozitivní účinky při léčbě srdečních onemocnění a také prý přispívají ke snížení tělesné váhy. Díky vysoké kvalitě můžeme čaj zalít opakovaně.

Další články:

Kantonská kachna plněná masem.

Kantonské nudle uvaříme ve slané vodě.

Baňkování je léčba baňkami a je známo více než 3000 let.

Maso po sečuánsku podáváme s rýží.

Pět elementů v tradiční čínské medicíně.

Zelený čaj podstupuje minimální oxidací.

Čínská zdravotní cvičení čchi-kung směřuje k dosažení harmonizace jin a jangu.

Eunuši sloužili císaři, jeho manželce, konkubínám i úředníkům.

Využití bambusu v zahradnické praxi je mnohostranné.

Čím se liší černý a zelený čaj a kolik se ho denně dá vypít.


Yin.cz © 2007