Klášter Šaolin, který uchází o jedno z nejvyšších míst na žebříčku světového kulturního dědictví, se po úspěších ve filmu stal také vyhledávaným turistickým místem.

Zkomercializovaný klášter Šaolin

Klášter Šaolin
Klášter Šaolin poskytl prostředí pro natáčení řady filmů a televizních seriálů.

Po celou historii byl klášter Šaolin považován za mystický poklad mnoha tajemství tradičního čínského bojového umění kung fu. V současné době se klášter, který se díky filmům stal známým po celém světě, stal vyhledávaným turistickým centrem.

Fu Min, ředitel Šen-čenské satelitní televize představil plán natočit trilogii televizních seriálů, celkem 120 dílů, a poskytnout pozadí historii kláštera Šaolin. První z trilogie bude Nový klášter Šaolin: Mniši v armádě.

Vedle svého účinkování v médiích si klášter Šaolin získává i oblibu jako oblíbený turistický cíl. Zatímco mezi lety 1974-1982 navštívilo klášter 200 000 lidí, v roce 1982 to bylo 700 000. Do roku 1984 se prodalo 2,6 milionu vstupenek. Během devadesátých let pak chrám navštěvovalo asi 1,5 milionu lidí ročně.

V blízkosti kláštera bylo zřízeno mnoho škol bojových umění s celkovým počtem studentů přesahujícím 32 000. V roce 2004 byla znovuotevřena Šaolin farmaceutika a recepty na tři tajné léky byly poprvé zveřejněny na internetu.

Jaký je roční příjem kláštera Šaolin? Známé příjmy jsou z prodeje lístků, kung fu představení a darů. Ročně chrám navštíví průměrně 1,5 milionu lidí a s cenou 40 juänů za vstupenku je tedy roční příjem 60 milionů jüanů, z čehož chrámu připadá čtvrtina, tedy 15 milionů.

Druhým zdrojem příjmů jsou pak představení. Koncem roku 2004 za sebou měli šaolinské soubory více než 10 000 představení ve více než 60 zemích. Podle britského listu The Guardian, činily příjmy z každého představení v USA přibližně 10 000 dolarů.

Dalším příjmem jsou dary. Jak se Šaolinský klášter začal více zapojovat do společenských aktivit i příjmy z darů se zvýšily.

Další články:

Maso po sečuánsku podáváme s rýží.

Pět elementů v tradiční čínské medicíně.

Eunuši sloužili císaři, jeho manželce, konkubínám i úředníkům.

Klášter Šaolin se stal kolébkou bojového umění.

Zelený čaj podstupuje minimální oxidaci.

Využití bambusu v zahradnické praxi je mnohostranné.

Kantonské nudle uvaříme ve slané vodě.

Čínská znamení horoskopu ke znamením se postupně přiřazuje 5 živlů.

Čínská zdravotní cvičení čchi-kung směřuje k dosažení harmonizace jin a jangu.

Bílý čaj je nejjemnější druh čaje.


Yin.cz © 2007