Čínské křupavé kuře přináší do kuchyně inspiraci.

Čínské křupavé kuře

Čínské křupavé kuře je čínské jídlo připravené podle tradičního receptu.

Pro přípravu budeme potřebovat:

Množství na 4 porce: 75 ml vína, 75 ml světlé sojové omáčky, 0,5 kávové lžička soli, 0,3 kávové lžičky mletého pepře, 250 ml drůbežího vývaru, 4 jarní cibulky, 500 g kuřecího masa, 1 polévková lžíce Maizeny (kukuřičný škrob), 0,5 polévková lžíce oleje, 100 g kušu oříšků, 600 g dušené rýže, 250 g jidášova ucha, 1 polévková lžíce zázvoru

Příprava:

Světlou sójovou omáčku, víno, sůl a pepř smícháme v porcelánové misce se 2 lžícemi oleje. Omyté kuřecí maso bez kostí i kůže, osušená a nakrájená na kostky o hraně cca 1 cm vložíme do připravené marinády, necháme 30 minut marinovat.

Mezitím sloupneme a na tenká kolečka pokrájíme 4 jarní cibulky, nastrouháme čerstvý zázvor a na větší kousky rozkrájíme jidášovo ucho.

V pánvi wok rozehřejeme na vyšší teplotu 2 lžíce oleje, vhodíme kešu oříšky a za stálého míchání je 30 vteřin pražíme do hněda. Opražené oříšky přendáme na misku. Maso vyjmeme z marinády, postupně přidáváme do pánve a každou dávku za stálého míchání opékáme 2-3 minuty, opečené maso poté dáváme na talíř.

Na pánev vlijeme zbývající olej, na něm asi 2 minuty restujeme cibulku se zázvorem do zkřehnutí, přitom stále mícháme. Poté přidáme houby, pánev zakryjeme a do měkka dusíme cca 4 minuty.

V misce smícháme marinádu s kuřecím vývarem, Maizenou a vlijeme na směs v pánvi. Necháme přejít varem, přimícháme opečené kuřecí maso a kešu oříšky, ihned podáváme.

Jako přílohu podáváme dušenou rýži.

Další jídla:

Čínská hudba je pro Evropany symbolem záhady.

Plněné papriky s tofu směsí.

Čínské jídelní hůlky jsou používány při konzumaci čínských jídel.

Kuře pěti vůní posypete pažitkou.

Kuřecí kung pao, jako přílohu podáváme rýži.

Kantonské kuře přelijeme omáčkou.

Čínská čajová vejce rozkrájíme na osminky.

Krabí salát podáváme ozdobený nakrájeným citrónem a rajčaty.

Kantonská kachna s drobounce sekaným česnekem.

Wu-tang jsou hory létajících bojovníků, tvoří je 72 vrcholů zahalených mraky a mlhou.

Maso po sečuánsku nakrájíme na kostky.

Pekingská kachna ozdobená při podávání cibulovými střapci.

Krůtí kostky po čínsku podáváme s rýží.

Játra po sečuánsku chutnají s rýží jako přílohou.


Yin.cz © 2007