Recept na jídlo smažený lilek přináší do kuchyně inspiraci.
Smažený lilek je čínské jídlo připravené podle tradičního receptu.
Pro přípravu budeme potřebovat:
500 g lilku, 150 g bambusových výhonků, 300 g vepřové kýty, 4 stroužky česneku, 5 lžic oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce máčeného škrobu
Zálivka: 2 lžíce vína šao-sing, 3 lžíce sojové omáčky, polovina šálku vývaru, 1 lžička škrobu, špetka wei-su, podle chuti sůl a cukr
Příprava:
Lilek oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a na prudkém ohni opékáme 4 minuty v rozpáleném oleji. Opečený lilek scedíme. Maso z vepřové kýty nakrájíme na tenké plátky a obalíme ve škrobu s trochou soli. Vložíme na rozpálený olej a mícháme, aby se jednotlivé kousky od sebe oddělovaly. Přidáme nadrobno nasekaný bambus, česnek, připravený lilek, zakápneme octem a zalijeme zálivkou. Promícháme, krátce podusíme a podáváme na teplém talíři.
Další články a jídla:
Anýzová vejce ozdobíme při podávání kapií a petrželovou natí.
Smažená kantonská rýže je podávaná tak, aby všechny součásti byly zřetelně viditelné.
Studené kuře s jablky posypeme mandlemi.
Šen-nung je božský zemědělec.
Omáčka hoisin se hodí na použití při přípravě čínských jídel.
Maso na zázvoru pokapeme olejem.
Čínské křupavé kuře podáváme s dušenou rýží.
Pikantní omáčka v porcelánové misce.
Pět elementů prostupuje celou čínskou kulturu.
Čínská znamení horoskopu, kterých je dvanáct.
Eunuši v tradiční Číně.
Čínské jídelní hůlky jsou používány při konzumaci čínských jídel.
Zázvorový olej scedíme a používáme při přípravě jídel.