Recept na jídlo pekingská svíčková přináší do kuchyně inspiraci.
Pekingská svíčková je čínské jídlo připravené podle tradičního receptu.
Pro přípravu budeme potřebovat:
400 g svíčkové
Zálivka: 2 lžíce vína šao-sing, 3 lžíce sojové omáčky, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1 stroužek česneku, špetka wei-su, špetka pepře a mletého zázvoru, 1 lžička cukru, sůl a tolik vývaru, aby bylo maso potopeno.
Trochu škrobu na zahuštění a na ozdobení rajčata, kapii nebo nakládanou zeleninu
Příprava:
Svíčkovou odblaníme, očistíme, po délce rozkrojíme a vložíme do vroucí zálivky, ve které maso zvolna uvaříme do měkka.
Zálivku připravíme ze sójové omáčky, vývaru, vína, krájené cibule, wei-su, pepře, cukru, zázvoru, česneku a podle chuti osolíme. Uvařené maso vyjmeme, necháme odkapat a vychladnout. Zálivku mírně zahustíme máčeným škrobem a přecedíme. Maso krájíme na slabší plátky, úhledně upravíme na míse a přelijeme vychladlým scezeným zálivem. Ozdobíme nakládanou zeleninou, kapií a rajčaty.
Další články a jídla:
Konfucius ovládl pět dovedností.
Anýzová vejce ozdobíme při podávání kapií a petrželovou natí.
Pět elementů prostupuje celou čínskou kulturu.
Šen-nung je božský zemědělec.
Čínské křupavé kuře podáváme s dušenou rýží.
Hoisin omáčka na použití k přípravě čínských jídel.
Čínská čajová vejce rozkrájíme na osminky a podáváme.
Krabí salát podáváme ozdobený nakrájeným citronem a rajčaty.
Kuře kung-pao podáváme s rýží.
Maso na zázvoru pokapeme olejem.
Smažená kantonská rýže je podávaná tak, aby všechny součásti byly zřetelně viditelné.
Čínské jídelní hůlky jsou používány při konzumaci čínských jídel.
Studené kuře s jablky posypeme mandlemi.